Yoka’dan tam olarak yararlanabilmek için, dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, hareketleri, verilen sıra ile yapmaktır. Hareketler vücudun ısınması, esnemesi, kas ve eklemlerin çalıştırılarak bakımının yapılması ve sonunda vücudun gevşetilmesi düşünülerek hazırlanmıştır.
Hareketleri doğru nefeslerle sürdürebilmek önemli olan ikinci noktadır.
Doğru nefes alıp vermek, Yoka’nın esasını oluşturur. İnsanlar yemek yemeden günlerce yaşayabilirler ama nefes almadan 2 dakika bile dayanmaları zordur. Pek çok insan doğru nefes alamadığı için hastalanır. Yoka yapabilmek için, nefes almayı, nefes tutmayı ve nefes vermeyi öğrenmek önemlidir.
Yoka yaparken çok rahat ve sıcak tutacak giysiler seçilmeli, yüzük, bilezik, kolye gibi vücudu sıkacak hiçbir aksesuar kullanılmamalıdır.
Havadar, dikkat dağıtmayacak, sade ve sessiz bir mekan seçilmelidir.
Yoka çalışmaları sırasında yedek çamaşırlar bulundurulmalı, terledikçe değiştirilmelidir. (ince yün fanilalar tercih edilir)
Eğitmen gözetiminde yapılan Yoka çalışmaları yaklaşık iki saat sürer. En az haftada iki kere yapılır. Nefes alıştırmaları ile başlar, ayak çarkı, donma hareketleri, bel çarkı ile devam eder, omuz, kalça, diz, ayak ve el bileklerinin bakımını yapan çalışmalardan sonra baş hareketlerine geçilir. Ve vücut gevşetilir. |